Ξεκαθαρίζουμε πως το ιστολόγιο των Ελλήνων μαθητών δεν έχει ουδεμία απολύτως σχέση με κανένα κόμμα , καθώς οι διαχειριστές του πιστεύουν πως ο πατριωτισμός ανήκει σε ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες παρά τις προσπάθειες καπηλείας του από διάφορα κόμματα και πολιτικές ιδεολογίες ! "Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΑ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΑ ΕΔΑΦΗ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ " ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΩΡΙΑ

Σάββατο, 7 Μαΐου 2011

Χριστιανισμός και Δωδεκαθεισμός


Χριστιανισμός και Δωδεκαθεισμός

Picture

 
του Σπύρου Μαντζαβίνου
  
         
Είναι αλήθεια και ευρέως γνωστό ότι ο Χριστιανισμός έχει δανειστεί πολλά στοιχεία από τον Δωδεκαθεισμό, τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων, αλλά δεν ξέρουμε ότι τα στοιχεία που συνθέτουν την χριστιανική θρησκεία και έχουν επηρεαστεί ή αντιγραφεί από την αρχαιοελληνική, είναι αναρίθμητα. Αυτό το άρθρο έχει σκοπό να εντοπιστούν αυτά τα αναρίθμητα στοιχεία και στην συνεχεία να κατηγοριοποιηθούν.

            Ο Ιησούς είναι αναμφίβολα το κύριο στοιχείο του Χριστιανισμού αλλά η ιδέα ενός Θεανθρώπου δεν είναι χριστιανική, αλλά κατεξοχήν παρμένη από την μυθολογία των αρχαίων Ελλήνων. Επί τη ευκαιρία πρέπει να αναφέρουμε πως οι μυθολογίες των λαών είναι κάτι παραπάνω από «ιστοριούλες». Τα περισσότερα, αν όχι όλα, δόγματα έχουν βασιστεί σε μυθολογικές παραδόσεις. Η ελληνική μυθολογία βρίθει ιστοριών με πρόσωπα αντίστοιχα με τον Ιησού: Ας αρχίσουμε με τον Ηρακλή. Η γέννηση του Ηρακλή ήταν μια από τις πολλές περιπτώσεις που ο Δίας είχε ζευγαρώσει με μία θνητή. Μητέρα του μεγάλου ήρωα ήταν η Αλκμήνη. Ο Ηρακλής αναφέρεται ως ημίθεος στη μυθολογία, ενώ ο  Ιησούς αναφέρεται ως Θεάνθρωπος, που κατά τη γνώμη μου είναι το ίδιο. Ένα άλλο κοινό στοιχείο είναι το ότι ο Ηρακλής έκανε δώδεκα άθλους όπως και ο Ιησούς έκανε τους δικούς του (σ.σ. θαύματα). Γιατί βέβαια αυτά που έκανε και αναφέρονται στην Κενή Διαθήκη θεωρούνται άθλοι. Ο πολλαπλασιασμός του άρτου και η θεραπεία τυφλών και κουφών μοιάζουν με μικρούς άθλους. Επίσης όταν ο Ηρακλής πέθαινε λόγω της δηλητηρίασης του χιτώνα του από την γυναίκα του Δηιάνειρα φώναξε στον πατέρα του: « Πατέρα, πάρε με μαζί σου!». Και πράγματι τον πήρε μαζί του στον Όλυμπο. Σύμφωνα με τη θρησκεία μας ο Ιησούς είναι τώρα στους ουρανούς με τον πατέρα του. Ο Ηρακλής φυσικά δεν είναι ο μόνος ημίθεος καθώς υπάρχουν ακόμα ο Περσέας, ο Θησέας, ο Αχιλλέας και πολλοί άλλοι, των οποίων η ζωή έχει κοινά στοιχεία με αυτή του Ιησού. Μάλιστα ο Διόνυσος είναι μόνος θεός στην δωδεκαθειστική θρησκεία που έχει αναστηθεί.

             Ο Σωκράτης και ο βίος του επίσης μοιάζει εξαιρετικά με αυτόν του Ιησού. Παρόμοια πράγματα έλεγε και ο αρχαίος φιλόσοφος και μάλιστα δεν έγραψε ούτε λέξη όπως και ο «Υιός του Θεού». Μεταγενέστερα έγραψε για αυτόν ο Πλάτων που ήταν και μαθητής του, όπως και οι μαθητές του Ιησού έγραψαν για το δάσκαλό τους. Τέλος ο Σωκράτης πέθανε πίνοντας το κώνειο αφού οι συμπατριώτες του, οι Αθηναίοι, τον είχαν καταδικάσει σε θάνατο. Είναι επίσης σημαντικό το ότι μπορούσε να φύγει αλλά δεν ήθελε διότι σεβόταν τη γνώμη των συμπολιτών του. Όπως και ο Ιησούς που δεν σώθηκε τελικά.

  Για την ιστορία, ο Χριστιανισμός κυριαρχεί σήμερα χάρη στον Μέγα Αλέξανδρο. Κανείς δεν θα έπαιρνε στα σοβαρά τον Ιησού όταν  έλεγε πως είναι ο γιος του Θεού αν δεν είχε προηγηθεί η εκστρατεία του Μακεδόνα βασιλιά. Όλοι θεωρούσαν τον μεγάλο στρατηλάτη απόγονο Θεών καθώς έπρεπε να δικαιολογήσουν κάπως την παντοδυναμία του. Ας μην ξεχνάμε τέλος πως ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε σε ηλικία 33 ετών. Όσο ήταν δηλαδή και ο Ιησούς όταν σταυρώθηκε. Η γέννηση του Αλεξάνδρου περιγράφεται μάλιστα από τον Προκόπιο ως εξωπραγματική όπως και η γέννηση του Χριστού από τη Μαρία, αφού σύμφωνα με τον Προκόπιο ένας κεραυνός έπεσε στην κοιλιά της Ολυμπιάδας όταν τον γεννούσε.

  Μετά από τον Ιησού θα αναφερθούμε στον Θεό. Πάμπολλοι λαοί λάτρευαν θεούς. Αλλά ο Δίας της αρχαίας ελληνικής θρησκείας έχει αρκετές ομοιότητες με τον Θεό της χριστιανικής. Ο Δίας ζει στον Όλυμπο με την οικογένειά του. Τα αδέρφια του είναι εκεί και ο γιος του ο Ηρακλής που είναι ο μοναδικός θνητός που του έχει επιτραπεί να γίνει αθάνατος και να μένει στον Όλυμπο. Επίσης είναι γεγονός πως ο Δίας έχει σαν όπλο του τον κεραυνό και τον ρίχνει σε όποιον αδικεί τους άλλους στη Γη τιμωρώντας τους, κάτι που αποδίδεται και στο δικό μας Θεό όπως καταλαβαίνουε και από τη φράση: « θα σε κάψει ο Θεός!». Επίσης είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το ότι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν ο πρώτος λαός που είχε ανθρωπομορφικούς θεούς, ενώ πολύ αργότερα οι χριστιανοί μίλησαν για τη δημιουργία του ανθρώπου καθ’ εικόνα και ομοίωση.

Picture

             Τώρα θα αναφέρουμε κάποια λιγότερο σημαντικά στοιχεία που αποδεικνύουν περίτρανα την τεράστια επιρροή της αρχαίας ελληνικής θρησκείας πάνω στον Χριστιανισμό. Ας μιλήσουμε για την μεταθανάτια ζωή. Οι αρχαίοι πίστευαν πως όλοι ανεξαιρέτως οι νεκροί πήγαιναν στον Άδη , δηλαδή κάτω στη Γη,  αφού πέθαιναν, από όπου προέρχεται η αρχαία ελληνική συνήθεια να χτυπάμε το ποτήρι μας στο τραπέζι πριν πιούμε για να ακούν οι πεθαμένοι. Οι Χριστιανοί πήραν το θρύλο του Κάτω Κόσμου και τον μετέτρεψαν στην Κόλαση, στα έγκατα της Γης όπου πάνε οι κακοί άνθρωποι. Στο δωδεκαθεϊσμό  υπήρχε και η έννοια του παραδείσου, τα Ηλύσια Πεδία.

            Άλλα  στοιχεία που έχουν  «υιοθετηθεί» από τον Δωδεκαθεισμό είναι ότι   ο  Ιησούς  αυτοαποκαλείται και άμπελος η οποία ήταν και το σύμβολο του Διονύσου. Θυμάμαι επίσης ένα μύθο, σύμφωνα με τον οποίο τα καράβια των Ελλήνων δεν μπορούσαν να μπαρκάρουν με προορισμό την Τροία για να γίνει ο ξακουστός πόλεμος  λόγω του καιρού. Σύμφωνα με ένα χρησμό ο Αγαμέμνονας έπρεπε να θυσιάσει την κόρη του Ιφιγένεια για να μπορέσουν τα πλοία να βγουν από το λιμάνι. Όταν ο Αγαμέμνονας ανέβηκε σε ένα λόφο και ετοιμάστηκε να τη σκοτώσει με το σπαθί του, η Ιφιγένεια εξαφανίστηκε και τη θέση της πήρε ένα ελάφι. Ο μύθος αυτός μοιάζει πολύ με αυτόν σύμφωνα με τον οποίο ο Αβραάμ έπρεπε να θυσιάσει τον Ισαάκ για να αποδείξει την αφοσίωσή του στο Θεό, ο οποίος την τελευταία στιγμή εμφάνισε ένα πρόβατο που θυσιάστηκε αντί του Ισαάκ.

Σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς εξάλλου, η Αθηνά είναι ο πρόγονος της Μαρίας ή Παναγίας γιατί η Μαρία δεν είναι η μόνη που έχει χίλια προσωνύμια. Η Αθηνά έχει επίσης πάρα πολλά. Όπως η Αθηνά έχει προσωνύμια όπως γαλανομάτα, βοϊδομάτα και άλλα, έτσι και υπάρχει Παναγία Μυρτιώτισσα και Βρεφοκρατούσα. Είναι γνωστή βέβαια και η παραβολή του καλού ποιμένα και τα διάφορα γλυπτά που παρουσιάζουν ένα νέο να κουβαλάει ένα πρόβατο. Επειδή μία εικόνα όμως ισούται με χίλιες λέξεις κοιτάξτε την παρακάτω φωτογραφία:Σύμφωνα με μια θεωρία τέλος, οι Έλληνες βλασφημούν ως κατάλοιπο των αρχαίων χρόνων, όταν οι θεοί ζούσαν κατά κάποιον τρόπο με τους ανθρώπους και έμοιαζαν με αυτούς.

  Ελπίζω να βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον και να σας έβαλε σε προβληματισμό και να σας έδωσε τροφή για σκέψη.