Ξεκαθαρίζουμε πως το ιστολόγιο των Ελλήνων μαθητών δεν έχει ουδεμία απολύτως σχέση με κανένα κόμμα , καθώς οι διαχειριστές του πιστεύουν πως ο πατριωτισμός ανήκει σε ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες παρά τις προσπάθειες καπηλείας του από διάφορα κόμματα και πολιτικές ιδεολογίες ! "Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΑ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΑ ΕΔΑΦΗ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ " ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΩΡΙΑ

Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2013

Καλπάζει η ανάπτυξη...Του λαθρεμπορίου

Πωλούνται τα πάντα εκτός από… τανκς, αεροπλάνα και αυτοκίνητα στον Άγιο Κωνσταντίνο στα σύνορα της Ξάνθης με τη Βουλγαρία. Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι επιχειρηματίες της περιοχής
Του Αλέξανδρου Μητάκη
mitakis@voria.gr
Εστία παράνομης διακίνησης προϊόντων έχει γίνει η συνοριακή διάβαση Αγίου Κωνσταντίνου, στα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας, καθώς, σε καθημερινή βάση τα τελευταία τρία χρόνια, Βούλγαροι έμποροι περνούν ανενόχλητοι, παριστάνοντας τους τουρίστες, και πωλούν τα εμπορεύματά τους χωρίς να αποδίδουν ούτε σεντ στο ελληνικό δημόσιο.Όπως καταγγέλλει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Στέλιος Μωραΐτης, από το σημείο διακινούνται χωρίς παραστατικά, κάθε λογής προϊόντα, όπως είδη ξυλείας (πέλετς, κουφώματα, ξυλεία για σκεπές και βεράντες κα), ηλεκτρικές συσκευές κάθε είδους, τρόφιμα, ζάχαρη, φαρμάκα, φυτοφάρμακα, ποτά κα, όλα παράνομα, αγνώστου ποιότητας και σε τιμές πολύ χαμηλές.
Μάλιστα, η προχειρότητα στον σχεδιασμό της διάβασης είναι τόσο μεγάλη που στο σημείο δεν υπάρχει μεθοριακός σταθμός ελέγχου από την Ελληνική Αστυνομία, παρά μόνο ένας αστυνομικός, ο οποίος, καθώς δεν έχει ούτε καν ένα κουβούκλιο, φιλοξενείται από τους Βούλγαρους συναδέλφους του. Βέβαια, όσο βρίσκεται στην άλλη πλευρά των συνόρων είναι αδύνατον, ακόμη και να διαπιστώσει την παρανομία, να προχωρήσει σε έλεγχο, καθώς είναι εκτός δικαιοδοσίας του.
«Μόνο τανκς, αεροπλάνα και αυτοκίνητα δεν πωλούνται στον Άγιο Κωνσταντίνο. Ό,τι μπορείτε να φανταστείτε διακινείται εκεί παράνομα. Έρχονται βανάκια από τη Βουλγαρία και πουλάνε ψωμί 0,30-0,40 ευρώ στα χωριά με ντουντούκες. Έχουμε το τελευταίο διάστημα καταγγελίες ότι φέρνουν σίδερα από τη Βουλγαρία, αμφισβητούμενης ποιότητας, και τα πωλούν 50% κάτω. Η κατάσταση είναι δραματική. Δεν πρόκειται απλά για παραεμπόριο, αλλά για αλητεμπόριο. Έχουμε να κάνουμε καθημερινά με εγκληματίες», τονίζει.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου, ο όγκος του παρεμπορίου είναι τόσο μεγάλος, που αγγίζει το 70% του συνολικού τζίρου που πραγματοποιείται στη Ξάνθη. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Μωραΐτης, η έξαρση του παραεμπορίου έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν χιλιάδες λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρηματιών στην περιοχή. «Γίνονται καθημερινά μικροπαζάρια στα χωριά της περιοχής, όπου πλέον βλέπουμε 20-30 Έλληνες παραγωγούς και 150 παράνομους Βούλγαρους. Τα λουκέτα είναι καθημερινά. Στο επιμελητήριο σήμερα έχουμε περίπου 5.800 μέλη, όταν το 2010 είχαμε πάνω από 7.000», δηλώνει.
Το μείζον, όπως εξελίχθηκε, πρόβλημα στην περιοχή ξεκίνησε το 2010, όταν υπεγράψη διακρατική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, με την οποία ετέθη σε λειτουργία η ορεινή διάβαση του Αγίου Κωνσταντίνου, που συνδέει την περιοχή της Ξάνθης με το Ζλάτογκραντ της Βουλγαρίας. Βάσει της συμφωνίας, η διάβαση θα λειτουργούσε αποκλειστικά «για ήπια κυκλοφορία ΙΧ επιβατικών και πεζών», ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι επιχειρηματίες της περιοχής εξελίχθηκε σε χώρο ακατάπαυστης και ανεξέλεγκτης διακίνηση εμπορευμάτων.
Το Επιμελητήριο Ξάνθης, μαζί με άλλους επαγγελματικούς φορείς της περιοχής, έχουν κατα καιρούς οχλήσει την πολιτεία, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρξει κάποια κινητοποίηση. Μάλιστα, προ ημερών συνέταξαν αναφορά για το θέμα και την κοινοποίησαν τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στην ΕΕ.
Όπως τονίζουν, το παραεμπόριο (και όχι μόνο) διογκώνεται στην περιοχή. «Ευδοκιμούν οι επιτήδειοι – μεσάζοντες της ελληνικής πλευράς που “εισάγουν” στη χώρα μας παράνομα σχεδόν τα πάντα τα οποία πωλούν δίχως παραστατικά. Επιχειρήσεις και επαγγελματίες της περιοχής μας δέχονται άγριο πλήγμα».
«Οι παραγωγικοί φορείς απευθύνονται στην ελληνική Πολιτεία ζητώντας έλεγχο της διόδου. Από το 2010 έως σήμερα έχουμε εξαντλήσει όλους τους τρόπους διαμαρτυρίας (επιστολές, διαβήματα, έγγραφες καταγγελίες σε κάθε βαθμίδα της ελληνικής Πολιτείας). Το ίδιο χρονικό διάστημα η ελληνική Πολιτεία εξαντλεί όλες τις διαθέσιμες παρελκυστικές τακτικές (συσκέψεις, σχεδιασμοί, πολιτικές δεσμεύσεις) για να μην θίξει το καθεστώς της διόδου.
»Το Επιμελητήριο και τρεις παραγωγικοί φορείς της περιοχής μας καταγγέλλουμε τη λειτουργία της διόδου στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, στους αρμόδιους Υπουργούς και στους Ευρωπαίους Επιτρόπους των Εσωτερικών και Οικονομικής Απάτης.
»Και αναμένουμε πλέον σοβαρές ενέργειες εκ μέρους τους. Διότι από τις 15.01.2010 μέχρι σήμερα, η δίοδος λειτουργεί παράνομα, διότι παραβιάζεται στην πράξη το Πρωτόκολλο συνεργασίας με τη Βουλγαρία (Νόμος 2814/2000) για την καταπολέμηση του διασυνοριακού (οικονομικού) εγκλήματος, διότι παραβιάζεται από την ελληνική Πολιτεία η Συμφωνία Σένγκεν και ο αντίστοιχος Νόμος 3780/2009, περί προστασίας των εξωτερικών συνόρων του Χώρου Σένγκεν που ταυτίζονται με τα ελληνικά στο συγκεκριμένο σημείο.
Πληροφορούμαστε, εσχάτως, από το Υπουργείο Εξωτερικών ότι έχουν αρχίσει οι διαδικασίες κύρωσης της διακρατικής Συμφωνίας του 2010 από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Καλούμε, λοιπόν, τους Βουλευτές να ψηφίσουν με γνώμονα την προάσπιση της νομιμότητας στην περιοχή και των δημοσιονομικών συμφερόντων της χώρας μας, καλούμε τον Υπουργό των Οικονομικών και τον αρμόδιο Υφυπουργό να βάλουν τέλος στο διαρκές οικονομικό έγκλημα που διαπράττεται στην περιοχή μας, καλούμε τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης να θέσει σε εφαρμογή το Ν.3780/2009 (Κώδικας Συνόρων Σένγκεν) για τον έλεγχο της συνοριακής διόδου με το μηχανισμό και τις διαδικασίες που περιγράφονται στο Νόμο», επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους.

olympia