Ξεκαθαρίζουμε πως το ιστολόγιο των Ελλήνων μαθητών δεν έχει ουδεμία απολύτως σχέση με κανένα κόμμα , καθώς οι διαχειριστές του πιστεύουν πως ο πατριωτισμός ανήκει σε ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες παρά τις προσπάθειες καπηλείας του από διάφορα κόμματα και πολιτικές ιδεολογίες ! "Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΑ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΑ ΕΔΑΦΗ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ " ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΩΡΙΑ

Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013

Matthew Nimetz: «Πολύ δύσκολη η διαπραγμάτευση» για την ονομασία των Σκοπίων

Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τονυπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μatthew Nimetz, σε δηλώσεις του, μετά το πέρας των συνομιλιών τους στο υπουργείο Εξωτερικών. Όπως παρατήρησε ο τελευταίος, ο υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε με σαφήνεια τη θέση της Ελληνικής κυβέρνησης επί του ζητήματος της ονομασίας, αλλά και επί της τελευταίας πρότασης που είχε υποβάλει στους διαπραγματευτές των δύο πλευρών τον περασμένο Απρίλιο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πρόταση του Αμερικανού διπλωμάτη για «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας», η οποία είχε σφόδρα ενοχλήσει την ελληνική πλευρά, παρά τους χαμηλούς τόνους που τηρήθηκαν, χαρακτηρίζεται στα περισσότερα σημεία της ως προβληματική και άρα μη αποδεκτή. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν διατυπώθηκε γραπτώς η απάντηση του Ευ. Βενιζέλου, ο M. Nimetz τόνισε ότι υπήρξε προφορική τοποθέτηση από την πλευρά του Έλληνα υπουργού, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, ήταν σαφέστατη. Κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι σε κατάλληλο χρόνο και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα μπορούσε να υπάρξει συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των δυο πλευρών. Ωστόσο, διευκρίνισε, ότι τέτοιου είδους συνάντηση δεν εντάσσεται στην αποστολή του, καθώς και ότι, από την προσωπική του εμπειρία, γνωρίζει ότι οι δύο πρωθυπουργοί χειρίζονται το θέμα με διαφορετικό τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, οι πρόσφατες επιστολές των δύο πρωθυπουργών, τόνισε ο ειδκικός διαπραγματευτής, «ομιλούν από μόνες τους και δεν χρειάζονται οιονδήποτε σχολιασμό». Παρατήρησε, επίσης, ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση και τόνισε ότι πρέπει και οι δυο πλευρές να κατανοήσουν η μία τις θέσεις της άλλης.

Σε άλλη ερώτηση για το εάν η επικείμενη Ελληνική Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (α’ εξάμηνο του 2014) μπορεί να δώσει ώθηση στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο κ. Νίμιτς εμφανίστηκε διστακτικός, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα είναι βαθιά εθνικό και για τις δυο πλευρές και η επίλυσή του δεν εξαρτάται από έναν εναλλασσόμενο θεσμό. Ο Matthew Nimetz θα βρίσκεται στα Σκόπια, συνεχίζοντας τις επαφές του στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας υπό τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.


strategyreports