Ξεκαθαρίζουμε πως το ιστολόγιο των Ελλήνων μαθητών δεν έχει ουδεμία απολύτως σχέση με κανένα κόμμα , καθώς οι διαχειριστές του πιστεύουν πως ο πατριωτισμός ανήκει σε ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες παρά τις προσπάθειες καπηλείας του από διάφορα κόμματα και πολιτικές ιδεολογίες ! "Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΑ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΑ ΕΔΑΦΗ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ " ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΩΡΙΑ

Σάββατο, 5 Οκτωβρίου 2013

Η Τουρκία ξεκινάει γεωτρήσεις στη Aνατολική Θράκη για shale gas



Γεωτρήσεις για shale gas ξεκινά η Τουρκία στην Ανατολική Θράκη, στην περιοχή όπου, σύμφωνα με έγκυρες αμερικανικές μελέτες, εντοπίζεται ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα σχιστολιθικού αερίου στον κόσμο.


Ταυτόχρονα, γεωτρήσεις θα πραγματοποιηθούν και στη νοτιοανατολική περιφέρεια της γειτονικής χώρας, όπου επίσης έχουν εντοπιστεί γιγαντιαία κοιτάσματα shale gas. Ήδη, όπως αποκαλύπτουν δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, η κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας, TPAO, ξεκίνησε τις προετοιμασίες για τις γεωτρήσεις υδραυλικής σχάσης, οι οποίες αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα μέχρι το τέλος του 2013. Για τον σκοπό αυτό, όπως αναφέρει με ανάρτησή του το capital.gr, έχει ζητηθεί και η συνδρομή ξένων εταιρειών που διαθέτουν την τελευταία τεχνολογία για την παραγωγή αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα, κυρίως από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι τουρκική αντιπροσωπία επισκέφθηκε τις ΗΠΑ με αποκλειστικό σκοπό να επισκεφθεί εγκαταστάσεις παραγωγής shale gas και να ενημερωθεί για την τεχνολογία που χρησιμοποιείται από τις εταιρείες του τομέα. Όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, ήδη έχουν ανοιχτεί πέντε κάθετες, ενώ σχεδιάζονται ακόμα δύο οριζόντιες γεωτρήσεις.

Στο επίκεντρο του τουρκικού ενδιαφέροντος βρίσκονται τα πεδία Dadas Shale στη λεκάνη της Νοτιοανατολικής Ανατολίας και Hamitabat Shale στη λεκάνη της Θράκης. Τα δύο αυτά πεδία, σύμφωνα με την αμερικανική ενεργειακή στατιστική υπηρεσία Energy Information Administration, εκτιμάται ότι περιέχουν 264 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου (4,6 τρισ. κυβικά μέτρα), εκ των οποίων τουλάχιστον 24 τρισ. κυβικά πόδια (651 δισ. κυβικά μέτρα) είναι τεχνικά ανακτήσιμα. Τα δύο αυτά πεδία, πάντα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής ενεργειακής υπηρεσίας, περιέχουν 94 δισ. βαρέλια πετρελαίου από σχιστόλιθο, εκ των οποίων 4,7 δισ. βαρέλια είναι τεχνικά ανακτήσιμα.

Την ίδια στιγμή, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ», οι πρώτες αναλύσεις που έγιναν στην ελληνική περιοχή της Δυτικής Θράκης δείχνουν ότι στη δική μας επικράτεια τα πιθανά αποθέματα είναι μικρότερα και περιορίζονται στον Βορρά, προς την περιοχή του Σουφλίου και του Διδυμότειχου. Με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την ύπαρξη σημαντικών αποθεμάτων. Αυτήν τη στιγμή δίνουμε έμφαση και επικεντρωνόμαστε στις έρευνες για συμβατικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Δ. Ελλάδα και Νότια της Κρήτης, τονίζουν αρμόδιες πηγές.

Το ΥΠΕΚΑ έχει στα χέρια του μια προκαταρκτική μελέτη από το ΙΓΜΕ που παραγγέλθηκε το 2011, στην οποία εκτιμάται ότι υπάρχουν ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές στη Θράκη και την Ήπειρο. Ωστόσο, η πιο συστηματική γεωλογική χαρτογράφηση των δεδομένων αυτών, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δείχνει μάλλον περιορισμένες προοπτικές.

armynews
hellas-now.com